Vandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipiltVandersons galeriipilt

New Zealand

Notes about New Zealand

May 6th, 2016, Merle Pavelson

This article is only available in Estonian. Please use Google to translate our story :)



Viibisime Uus Meremaal ligi 8 nädalat, mis jaotus nii ajaliselt kui kilometraažilt võrdselt mõlema saare vahel. Kokku läbisime  ligi 11 000 kilomeetrit. Renditud campervan ja karavanauto olid küll pisut kohmakamad ja aeglasemad kui  meie ookeane ületav Hilux. Samas mingeid tehnilise probleeme neil õnneks esile ei kerkinud. Autod teenisid meid kenasti kogu rendiperioodi vältel.


Lõunasaar -  Troopilise vihmametsani ulatuvad liustikud, sinavad fjordid ja mägine maastik. Võimas Mount Cook, Mount Aspiringi ja Abel Tasmani  nõudlikud matkarajad.




Ja muidugi lambad, kes on saare tõelised valitsejad ning ühtlasi tänuväärsed niidukid. Kaunis liigendatud rannajoon, kus võimalik jälgida nii hüljeste, merelõvide, delfiinide, pingviinide kui ka vaalade tegemisi.




Põhjasaar – Hiiglaslikud ja iidsed kauripuud. Podisev, mulksuv ja aurav seismiline ala. Aukartustäratavad vulkaanid, mis oma ümbruse kuumaastikuks on muutnud.





Maooride väljendusrikas haka ja tants.



Meeleolukas ja kaunipalgeline Wellington, mis ilmetule miljonilinnale Aucklandile pika puuga ära paneb.




Kaht saart võrreldes köitis meid enam Lõunasaar. Siinse elu lihtsus ja maalähedus. Inimasustused on väiksed, puutumatut loodust kuhjaga. Põhjasaarele, kus elab 80% riigi elanikest annavad tooni rahvarohked linnad,  looduslike vaatamisväärsuste läheduses asuvad turismikeskused ning suured  põllu- ja karjamaad.




Oma aussidest naabritesse suhtuvad kiivid sõbraliku irooniaga. Tögamine on vastastikune ning  vürtsikaid ütlemisi teieneteise aadressil jagub kuhjaga. Austraaliaga võrreldes on Uus Meremaal väga turvaline resida. Siin pole ühtegi mürgist madu ega inimesele ohtlikku putukat. Tüütuimad vast on liivakärbsed, kelle hammustusjäljed tükk aega sügelevad. Maismaaloomi on samuti vähe. Suured kiskjad puuduvad täiesti. Arvestades lammaste üüratut arvukust oleks siin huntidel külluslik toidulaud. Nende sissetoomist on senini suudetud vältida. Ausside poolt imporditud ja rohelisel mandril kaitstud loomakest  possumit kiivid aga sugugi ei armastata. Neid kirjeldatakse kui jubedaid olendeid, kes puudel lehed nahka pistavad ning nakkushaigusi levitavad, mistõttu neid usinasti hävitada püütakse.  Maanteedel sõiduki alla jäänud possumit nähes nad pigem rõõmustavad ja autode ohvriks langenud loomakesi märkab teedel rohkesti.



Omavahelist tögamist jagub ka lõuna- ja põhjasaare vahel. Lõunasaarel olles päriti meilt tihti aru reisimarsruudi kohta. Kuuldes, et plaanime põhjasaarele ka tiiru peale, kehitati õlgu. Neile ei mahu sugugi pähe, miks inimesed seda munahaisulist podisevat katelt uudistama tõttavad.



  


Uus Meremaal autoga reisimine on täielik lust ning närvide puhkus. Teedemärgistus hea, mõlemil saarel ulatuslik karavanparkide ja telkimisplatside võrgustik, mis välistab muretsemise ööbimiskoha leidmise pärast. Rahvus- ja looduspargid arvukate matkaradadega on tasuta. Pileti peab soetama vaid Rotorua piirkonnas kuumaveeallikate külastamiseks. Meie hinnangul on autoga reisimine siin kõige mugavam. Seljakotireisijad peavad arvestama ühiskondliku transpordiga, mille marsruudid on piiratumad ja rohkem aeganõudvad. Turismipaketid ja hotellide hinnad aga küllaltki soolased.


Loodushoid on Uus Meremaal au sees. Prügi vedelemas naljalt ei näe. Inimeste majapidamised võivad küll olla kulunud ja väsinud, ent neid iseloomustab ikka korrastatus. Mitte pedantne joonlauaga mõõdetud planeering, vaid elamissõbralik puhas keskkond.


Inimesed on sõbralikud ja rahumeelsed, kiiret pole neil kuhugi. Poejärjekorras kassiiriga lobisemist peetakse normaalseks viisakusväljenduseks. Takka kiirustamist pigem jämeduseks.


Nii nagu Austraaliaski kohtab siin väga palju tätoveeringutega inimesi. Kehamaalingud on ulatuslikud ja silmatorkavad. Soojad ilmad Okeaanias on ülekaalus, mis aitab tätoveeringutel napi riietuse tõttu silma torgata.


Kütus saadaval kõikjal. Hõreasustusega piirkondades, on teeääres tahvlid, kus kirjas kilomeetrid järgmise tanklani. Kaardimaksed toimivad kõikjal kaasaarvatud tanklad, väikesed külapoed ja  karavanpargid.


Tasuta WIFI võimalused väga kesised. WIFI võrgustiku osas on nad  suure naabri Austraaliaga üpris sarnased. Interneti puudumine vabal ajal neid muretsema ei pane. Seda kasutatakse rohkem töövahendina. Mobiililevi piirkonnas mobiilne internet toimib ja ettemaksuga SIM kaardid saadaval.


Uus Meremaa on loodusarmastajate ja matkajate paradiis. Siin on suhteliselt väiksel territooriumil võimalik näha väga erinevaid loodusnähtusi. Troopilisest vihmametsast jäiste liustike ja kuumade vulkaanideni. Adrenaliiniotsijaile pakutakse benjihüppeid looduskaunites kohtades ning kõikvõimalikke õhulende. Veearmastajatele kajaki ja kanuusõite mäslevatel jõgedel ning läbi pimedate koobaste ning lõputuid surfirandu. Seiklemist ulatuslikus koobastevõrgustikus või tippude vallutamist erinevatel matkaradadel. Matkamine on kiivide seas populaarne, seda harrastatakse kõigis vanuserühmades. Klassiekskursioonid looduses paistavad olevat kooliprogrammi lahutamatu osa.




Auto olemasolul on kolm kuni neli nädalat mõlemil saarel piisav, et neist hea ülevaade saada. Mõnenädalasele puhkusereisile tulles on mõtekas keskenduda vaid ühele saarele. Uus Meremaa teed on suhteliselt heas korra. Samas on palju kitsaid ja kurvilisi mägiteid, millel kulgemine nõuab aega.


Uus Meremaal kasutasime esmakordselt meie jaoks uusi interneti kaudu vahendatavaid teenuseid: Airbnb majutust ning Uber taksot. Saime positiivse kogemuse osaliseks. Kodumajutus Jono&Ange juures Aucklandis oli igati sümpaatne.  Elukoht paiknes vaikses äärelinna asumis. Lihtne kodune vastuvõtt ja  õhtud pererahva seltsis juttu vestes andsid toreda elamuse.




Uber taksoteenindus oli meeldiv ja korrektne ning hinnalt soodus. Asja teeb mugavaks sularahata arveldamine.


Uus Meremaa on riik, mis kindlasti väärib külastamist. Tuleb vaid osata aega maha võtta ja talle omase rahuliku tempoga kulgeda.


No mobile phone, no internet, no problems - that's New Zealand!


 


Keskmine bensiini hind 2016 a 1.poolaastal, 1,13 eur/l.


Keskmine diiselkütuse hind  2016 a 1. poolaastal, 0,63 eur/l. Lisandub diiselkütuse aktsiis  0,43  eur/1000 km kohta, mille kasserib rendifirma auto tagastusel vastavalt tegelikule läbisõidule.


Teemaksu (1,4eur sõiduki kohta) küsiti praegu vaid kolmel lõigul Aucklandi lähistel. Tasumine interneti vahendusel.


2 inimese ööbimise keskmine hind, 22 eur/öö ( 1 öö hotellis, 3 kodumajutuses,  ülejäänud kämpingus).


Kulu söögile-joogile päevas,  30 eur/kahele (väljas sõime harva, söögi valmistasime supermarketitest hangitud toidukaubast).



Kõigile emadele soovime ilusat  Emadepäeva!



Share the post:


Comments

Maire May 7th, 2016

Uus Meremaa on isuaratav ! Rahu ja loomulikus elurytmis kulgemine on meelele ja kehale hea ☺☺☺ Tanu jagamast!